Krukezak


Krukezak noemde men deze sokken vroeger. Daar lijken ze inderdaad veel op, deze voetenwarmers zonder hiel. Dit meer dan honderd jaar oude patroon is nog steeds actueel. Het geeft niet hoe je ze aantrekt, ze zitten altijd goed en ze passen bovendien iedereen vanaf een jaar of acht door de enorme rek die erin zit. Omdat de hiel steeds op een ander plaats zit, slijten ze veel minder dan gewone sokken.

Patroon:
De sok wordt spiraalsgewijs gebreid zonder hiel. Het breipatroon maakt de sok elastisch en doet de sok zich naar de voet en het been vormen.

Toer 1, 2 en 3: X2r. 2av.
Herhaal vanaf X.
Toer 4, 5 en 6: 1av, X2r, 2av.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 2r, 1av
Toer 7,8 en 9: 2av, X2r, 2av.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 2r.
Toer 10, 11 en 12: 1r, X2av, 2r.
Herhaal vanaf X en eindig de toer met 1r.
Deze 12 toeren steeds herhalen tot aan de teen; brei die recht.

Zet een aantal steken op dat deelbaar is door vier. Brei 5cm in boordpatroon, 2 recht; 2 averecht. Ga verder in breipatroon. Als de totale lengte ongeveer 35 cm is, beginnen met de minderingen voor de teen: brei elke 7e en 8e steek samen.
Werk nu 6 toeren zonder minderingen. In de volgende toer breit u de 6e en 7e steek samen. Werk 5 toeren zonder minderingen. Ga op deze manier door met 1 steek minder en 1 toer minder te breien tussen de minderingen tot er 9 steken over zijn. Knip de draad af, rijg deze door de steken heen en hecht goed af.